Bir Öğrenci Tecrübesi: Alternatif Okul

Sosyal hizmet eğitiminin tek okullu zamanında, 2003-2008 yılları arasında,  lisans eğitimimizin en keyifli zamanlarından bir çalışma Alternatif Sosyal Hizmet Okulu. Sosyal hizmet eğitiminin eleştirel boyutlarının da ele alınmasını savunan ve bu çerçevede dersler düzenleyen bir proje. Kimler vardı,  o zaman asistan olan, bir dönem bizim derneğin kirasını ödemek için derneğe taşınan, her zaman destek olan  Prof. Dr. Emrah Akbaş, Doç. Dr. Reyhan Atasü, Prof. Dr. Fatih Şahin, Prof. Dr. Özlem Cankurtaran, Doç. Dr. Sibel Özbudun, akla gelmeyen onca destekçi ile dersler düzenlerdi.

Bu arada her şeyini öğrencilerin yaptığı bir organizasyon. Her şeyi biz tasarladık, her şeyi, hocaları da biz davet ettik ( burasının altını çiziyorum) Kimler vardı: Ben, Mehmet Yarıkkaya, Kürşat Köstü, Melek, Ulaş, Aslı, Özge Harnuboğlu, Reviye Özkan, Seçkin ilk akla gelenler…

Alternatif okul çerçevesinde sokak çalışmaları diye bir program düzenliyorduk. Mantık şu, okulun stajı, danışanları anlamaya yetmez, biz danışanların yaptıkları işleri yaparak anlayalım. Fantastik tecrübelerle dolu.  Bir dosya ararken buldum ikinci programı:

 

SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİ DERNEĞİ                     

  1. SOKAK ÇALIŞMALARI PROGRAMI

 

Sosyal Hizmet Öğrencileri Derneği kapsamında geçtiğimiz yıl (Mart- Nisan 2006) birincisi gerçekleştirilen Sokak Çalışmalarını; Öteki Sosyal Hizmet Dergisinin 2. sayısında sizlere ulaştırmıştık. Sosyal hizmet alanında bir ilk olması nedeniyle ses getiren sokak çalışmaları büyük beğeni görmüş ve “ülke gerçeklerine uygun, uyumlaştırıcı değil özgürleştirici bir sosyal hizmet için sosyal hizmet öğrencileri derneği” şiarı ile paralel bir çalışma özelliği taşımaktadır.

Sokak çalışmaları projesinin çıkış noktası; sosyal çalışmacıların, empati kurma kavramını masa başında değil; bizzat empati kurulması gereken yaşayışların içinde gerçekleştirmeleri gerekliliğine olan inançtır.

Bu nedenle Sokak Çalışmalarının II. si ile karşınızdayız.

 

Aşağıda sokak çalışmalarının yürütüleceği yerler başlıklar halinde belirtilmiştir.

 

1)Talatpaşa Bulvarında Pavyonların Bulunduğu Matrahta 24 Saat Hizmet Veren Bir Kebap Salonunda Komi Olarak Çalışma.

Açıklama: 24.04.2007 Cumartesi günü saat 17.00’da bir erkek gönüllü arkadaşımız daha önce görüşülmüş olan “X” salonunda sabah 05.00’ a kadar verilen görevleri yapacaktır.

Amaç: Hayatımızın bir gerçeği olan “Hayat Kadını” ve “Gece Alemi” kavramlarının en fazla görüldüğü pavyonlara yakın ve pavyon müşterilerinin hizmetine odaklanmış adı geçen yerde, gönüllü katılımcının gözlem yapması.

 

2) Amele Pazarına Gitmek.

            Açıklama: 24.04.2007 Cumartesi sabahı saat 06.00’da Ulus-Dışkapı ortak amele pazarına gönüllü iki erkek arkadaşımız gidecektir. İş geldiği takdirde işe gidecek; iş teklifi gelmediği takdirde de en erken saat 13.00’ a kadar bekleyecektir.

Amaç: Ülkemizde amele pazarı kavramı, kendi emeğine en fazla uzaklaşan kesimin bulunduğu ve bu yönüyle tartışılması gereken bir olgudur. Geçtiğimiz yıl yapılan I. Sokak çalışmalarında amacına ulaşamayan bu çalışma; II. Sokak çalışmalarında daha sistemli bir yapılanma ile gerçekleştirilmeye çalışılacaktır.

             Amele pazarına gidecek arkadaşların dikkat etmesi gereken hususlar:

Amele pazarında iş beklemenin belli başlı kuralları vardır. Bahsi geçen yerlerde bulunan işlevsel bir lider vardır. Kendini hemen belli eder ve gelip size neden burada bulunduğunuzu sorar. Başta sadece bu işe ihtiyacınız olduğunu anlatınız; eğer sizden hava parası, ayak bastı parası vb. bir talepte bulunursa gerçeği anlatmanız işe yarayacaktır. (daha ayrıntılı bilgi çalışma seminerinde verilecektir.)

 

3)  Gölbaşında Atık Kağıt Toplayıcılarıyla Çalışma.

            Açıklama: 24.03.2007 Cumartesi günü gönüllü iki arkadaş (cinsiyet önemli değildir) saat 14.00’ da Gölbaşında, önceden verilecek adreste olacaklardır. Gerekli görüşmelerin yapıldığı atık kağıt toplayıcısı aile ile birlikte; skoda tipi (anadol) arabayla atık kağıt toplanacaktır. Saat 22.00’ye kadar sürecek olan çalışmadan sonra ise çalışma koordinatörlüğünce temin edilecek araçla geri gelmeleri sağlanacaktır.

Amaç: Aile, incelenmesi gereken birçok özelliği taşımaktadır. Göç, kronik hastalıklar, sağlık sisteminin kötü işleyişlerinin etkileri, çocukları tarafından terkedilme gibi olumsuz tecrübelerin söz konusu aile tarafından hala deneyimleniyor olması katılımcı arkadaşlara uygulama ve tecrübe açısından çok işlevsel bir hayat tecrübesi katacaktır düşüncesindeyiz. (bu çalışmaya katılmak isteyen arkadaşlarla çalışmanın kapsamlılığı açısından daha ayrıntılı görüşülecektir.)

4) Kadın Ve Erkek Kuaföründe Çıraklık Yapmak.

            Açıklama: 24.03.2007 Cumartesi günü gönüllü bir erkek (erkek kuaföründe yapılacak çalışma için) ve bir kadın (kadın kuaföründe yapılacak çalışma için) arkadaşımız 11.00  –  22.30 saatleri arası çıraklık yapacaktır.

5) Sakarya caddesinde mendil satmak.

Açıklama: 25.03.2007 cumartesi günü saat 15.00 da bir gönülü  arkadaşımız saat 17.00 a kadar mendil satacaktır.

Alternatif sosyal hizmet projesinden çok şey öğrendik. İyi ki böyle bir şeye girişmişiz. Teşekkürler Hacettepe.

Not: Şimdi alternatif sosyal hizmet içeriklerini eleştirel sosyal hizmet dersi / baskı karşıtı sh derslerinde anlatıyoruz. Ne güzel bir gelişim

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s